Китайський чай Да Хун Пао
Тому тепер китайці можуть з упевненістю сказати, що для них чай – це не тільки продукт для втамування спраги, а також джерело гармонії, внутрішньої рівноваги та впевненості в собі. Одним з королів серед китайських чаїв улун є чай Да Хун Пао.
Чим примітний цей сорт чаю і як правильно заварювати чай Да Хун Пао?
Основні характеристики чаю Да Хун Пао
Цей чай вважається полуферментированным або чаєм середньої ферментації. Його вирощують між гірськими кручами на сході Китаю. Дослівно назва цього чаю перекладається як «великий червоний халат» і існує безліч красивих легенд, які пояснюють чому ж цей чай був названий таким незвичайним чином. Проте одне можна стверджувати напевно: його бурий колір з глибокими бордовими і зеленими відтінками був не останнім вирішальним чинником, завдяки якому цей чай улун носить таке ім'я.
Чай Да хун пао цінується за його насичений смак з солодким терпким присмаком. Кожна наступна заварка листя гарантує напою нові властивості. Так, наприклад, напій, одержуваний під час першої заварки відрізняється більш міцним терпким смаком і глибоким золотим настоєм. При наступних – в ньому виявляються легкі фруктові і квіткові відтінки, а колір стає більш світлим, нагадує бурштин.
Процес виробництва чаю Да Хун Пао непростий.
Він складається з десятка важливих етапів, завдяки яким чай Да Хун Пао і стає найбільш складним і багатогранним серед всіх китайських гірських чаїв. Багато хто зважився на покупку цього чаю, одразу ж задаються питанням як правильно заварювати да хун пао, щоб розкрити всі його кращі сторони і отримати максимальний ефект від його вживання.
До речі, про ефект від вживання чаю Да Хун Пао...
Кажуть, що після вживання цього чаю з'являється відчуття, схоже на легке алкогольне сп'яніння, що характеризується легкістю, хорошим самопочуттям і піднесеним настроєм. Проте вживання чаю на відміну від алкоголю позитивно впливає на кровоносну і травну системи. Улун володіє легким розслаблюючим ефектом і знімає напругу в тілі, при цьому не позбавляючи м'язи тонусу і енергії. Пити цей китайський чай можуть практично все.
Отже, якщо коротко підвести підсумок, то ефект Да хун пао – це тонкий баланс умиротворення і бадьорості.
Процес приготування чаю Да Хун Пао
Будь чай потрібно вміти готувати.
Як правильно заварювати чай Да Хун Пао?
Відповідь на це питання вкрай важливе, адже від того, наскільки грамотно чай був заварений, залежить не тільки його смак, аромат і колір, але також ефект, який напій здатний справити на організм.
Вважається, що заварювання китайського чаю – це справа дуже складна і клопітка. Але спробувати варто, так як кожна наступна заварка одних і тих же чайного листя дарує відчуття, що ви п'єте абсолютно новий сорт чаю. Деякі навіть говорять, що з часом напій набуває смак карамелі і яскраво вираженою солодощі.
Для того, щоб створити дійсно еталонний чай Да Хун Пао необхідні: хороший чай, чиста вода і відповідна посуд. Хороший чай Да Хун Пао – це тільки свіжий чай, придбаний в перевіреному магазині. Якісний китайський чай продається в герметичних непрозорих упаковках. Для заварювання однієї чашки чаю потрібно близько 10 грамів (одна чайна ложка) сухого листя з розрахунку на 150-200 мілілітрів.
Вибір води також украй важливий. Вона повинна бути фільтрованої або бутильованої, але ні в якому разі не водопровідною, так як така вода геть знищить смак і аромат чаю, зробивши його посереднім і «порожнім».
Що стосується посуду, то кращим вибором може стати скляний чайник. Прозоре скло дозволить спостерігати за таїнством заварювання чаю від самих перших бульбашок під час закипання, до красивого повільного фарбування води в різні янтарно-золотисті відтінки. Китайці вважають, що необхідно відлити з чайника пару чашок води в той момент, коли з дна посудини почнуть підніматися перші бульбашки і перед закипанням знову влити їх в чайник. Таким чином вода ніби омолоджується, і вона краще прийме заварку. Після цього можна додати в посудину заздалегідь замочені у воді чайне листя і зняти його з вогню, як тільки вода знову почне закипати.
Є спосіб і простіше: попередньо замочені в гарячій воді чайне листя необхідно покласти в прогріту кухоль і залити водою, температура якої досягає 90 C°. Через 2-3 хвилини чай можна вживати.
Тепер ви знаєте , як правильно заварювати чай Да Хун Пао. Ви самі можете вирішити, скільки разів ви хочете заварювати одні і ті ж листки, просто застосовуйте всі ті ж правила приготування чаю і знову і знову неспішно насолоджуйтеся справжнім китайським дивом під назвою Да Хун Пао.