Види обжарювання кави в зернах
Обжарювання кави – перетворення зерна до невпізнання
Головною причиною характерного смаку і неповторного аромату кави є обсмажування зерен. Деякі порівнюють процес обсмажування бобів з ферментацією, завдяки якій вино стає таким, яким ми його любимо.
Якщо приготувати каву з так би мовити «сирих», тобто зелених зерен, то такий напій навряд чи когось зачарує або здивує. Хіба що своєю невиразністю і повної несхожістю з ароматичними та смаковими показниками на шедевр під назвою «кава». У лікувальних цілях стало модним використовувати не смажені кавові зерна, проте багатьом такої напій нагадує міцний зелений або трав'яний чай. Правильна обсмажування дарує світу багату палітру смаків кави. Як же дізнатися, яка саме обжарювання кави потрібна для приготування вашого ідеального напою, будь це класичний міцний еспрессо або ніжний латте?
Як правило, свіжообсмажена кави «народжується» в спеціальних печах з обертовим барабаном всередині або ростерах. Під час піролізу кавове зерно змінюється до невпізнання: крохмаль перетворюється на цукор і виділяється велика кількість ефірних масел, що відповідають за обожнюваний нами смак і аромат кави. Формула проста: чим довше смажаться зерна, тим більше ефірних масел вони вивільняють. Однак тільки справжні майстри знають як довго потрібно смажити кава робуста і арабіка різних сортів. Адже межа між добре прожареними зернами і згорілими дуже тонка.
Так які ж є види обжарювання кави в зернах?
Скандинавська обжарювання кави в зернах.
Найсвітлішою є скандинавська обсмажування. Такий свіжообсмажена кави в зернах ідеально підходить для кавових напоїв з молоком.
Американська обжарювання кави в зернах.
Якщо ви любите каву з легкими солодкуватими і навіть трав'яними нотами у смаку, тоді вибирайте зерна американської ступеня обжарювання.
Віденська обжарювання кави в зернах і французька обжарювання кави в зернах.
Ваша мета – терпкий еспрессо з пікантною гіркуватістю? Тоді вам варто купити каву в зернах для кавоварки віденської або французької обжарювання. Такі боби мають гарний шоколадний колір, а приготований з них напій буде відрізнятися насиченістю і фортецею. Віденська обсмажування легше, тому в зернах можуть відчуватися солодкуваті ноти.
Італійська обжарювання кави в зернах.
Італійська обсмажування досягається при температурі 245 градусів. Завдяки такій обробці повністю пропадає кислинка, а на зміну їй приходить аромат копченостей і карамелі, а також тривалий післясмак.
Найбільш темної є іспанська або ж кубинська обжарювання кави в зернах.
Якщо ви хочете спробувати дійсно якісний продукт, такий як каву lavazza, придбати його необхідно в перевіреному магазині. Це гарантія того, що ви отримаєте гарні зерна з привабливим глянцем і виразним ароматом.