Натуральна кава арабіка
Чи Любите ви пити каву чи ні, але про те, що таке арабіка ви знаєте напевно. Однак звідки стався цей сорт кави? У чому його особливості і чим він відрізняється від інших видів кави? Давайте розберемося в цьому і дізнаємося все про каву, без якого складно уявити собі будь-кавових бленд.
Натуральна кава арабіка.
Для нас звичним є просте слово «арабіка», проте наукова назва цієї рослини – кавове дерево аравійське. Його батьківщиною вважається Ефіопія, де комфортним місцем зростання є долини на висоті 1600-2000 метрів над рівнем моря. Варто відзначити, що арабіка любить велику висоту, що забезпечує перепад температур протягом дня, а також рясні опади у чергуванні з посухами. Арабіка цвіте ароматно, але швидко – всього два дні. Зате круглі схожі на вишню плоди достигають не менше дев'яти місяців. На одному дереві можна одночасно спостерігати і цвітіння, і дозріваючі плоди і вже повністю дозрілі боби.
Першими куштувати напій з кавових зерен арабіки стали пастухи. Правда спочатку вони використовували для цього зелені боби. Лише з часом люди навчилися правильно їх обсмажувати і добиватися дивовижних шоколадно-горіхових відтінків у смаку і ароматі. Поступово саджанці аравійського дерева поширилися в інші частини планети з придатними умовами для здорового росту рослин. Разом з тим ширилися популярність і любов до чорного напою.
Основною відмінністю арабіки від робусти є знижений вміст у першій кофеїну, а також більш ніжний і м'який смак, яскравий аромат і наявність різних ароматичних і смакових нот. Робуста ж більш «важку» і щільна. Її, як правило, використовують у сумішах, щоб надати напою фортеці, густоти та забезпечити його красивою пінкою. Зовні відрізнити ці сорти кави не складно. Аравійські зерна овальні і більші за розміром порівняно з круглими зернами робусти.
Натуральна кава арабіка, вирощений в різних регіонах, відрізняється за смаковими і ароматичними характеристиками. Основне правило таке: чим вище росло дерево – тим менше в ній кофеїну.
Чи є сенс шукати виключно 100% арабіку? Дивно, але саме поєднання цих двох основних кавових сортів здатне подарувати той чарівний смак, іскристий аромат, тривалий шоколадне післясмак і красу пінки, які ми так цінуємо в каву. Тому багато світові виробники змогли домогтися популярності завдяки тому, що знайшли найкращі пропорції натуральної кави арабіка і робуста, задовольняючи тим самим смаки різних людей.