Ідентифікація та оцінка якості кави
Як же провести ідентифікацію та оцінку якості кави?
До основних критеріїв відносять: аромат, смак, присмак, щільність або повноту, збалансованість, кислотність, складність смаку та його букет.
Розглянемо їх по порядку.
· Аромат
Запах здатний в частки секунди повідати про свіжості і якості кави. Не даремно саме про ароматі говорять, як про своєрідну увертюрі або прелюдії до кави. Свежеобжаренные і тільки що мелені зерна кави мають насичений запашний аромат. Різні сорти цього продукту можуть відрізнятися інтенсивністю запаху: від слабкого та помірного до сильного і яскравого. «Старий» кава пахне невиразно й тьмяно.
· Смак
Він є основою вражень від прийняття кави. Кращі сорти кави відрізняються багатим, складним смаком, з переплетенням різноманітних відтінків і нот, таких як горіх, шоколад, ваніль, чорнослив, квіти, дим і так далі. Про таке кави кажуть, що він «з характером».
· Післясмак
Після того, як кава випита, у роті залишається смакової тон або присмак. Формула проста: чим краще кави – тим триваліше, благородніше і яскравіше післясмак після його вживання.
· Повнота
Мова йде про щільність напою, його консистенції і насиченості. Щоб перевірити повноту кави потрібно додати в нього молока. Якщо кавовий смак залишається вираженим і домінуючим, то кави можна назвати насиченим, повним. Якщо ж лідирує молочний смак, то кава вважається легким.
· Баланс
Збалансованість – це врівноваженість в каву всіх смакових показників і характеристик. Так, наприклад, елітні сорти кави відрізняються дивовижною гармонією терпкості, фортеці, солодощі й гіркоти, а також легкою часткою кислоти.
· Кислотність
Дивно, але саме кислинка дозволяє розкрити сильні смакові боку кави. Зайве кислий смак притаманний кави низької якості, погано прожареного або спаленого.
· Складність
«Складний» кава – це напій, в якому різні смаки і аромати нашаровуються один на одного, чергуючись або змішуючись одночасно. Пити такий кава – одне задоволення.
· Букет
Букетом прийнято називати поєднання або гармонію всіх перерахованих вище характеристик. Виробники кави, бажаючи досягти певних показників, майстерно з'єднують зерна різних сортів, з різних урожаїв і з різним ступенем готовності, щоб розкривати настільки улюблений кави з нових і нових сторін.
Наш сайт кави дозволяє Вам ознайомитися із кожним товаром, представленим в каталогах, оцінити його по даним критеріям і зробити свій впевнений вибір!