Продавець Alfa-Coffee розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
5996 відгуків

Компанія не може швидко обробляти замовлення та повідомлення, оскільки зараз за її графіком неробочі години. Вашу заявку буде оброблено найближчим робочим днем.

+380 (98) 723-33-89
+380 (98) 155-03-57

Неповторний кави зі Східного Тімору

Неповторний кави зі Східного Тімору

Неповторний кави зі Східного Тімору

Мало хто знає, що це невелика держава в Південно-Східній Азії – це «гуру» в вирощуванні та виробництві кави. І цьому є логічне пояснення.

Саме кава є основною агрокультурою Східного Тімору. А доходи від реалізації зеленої кави складають левову частку загальних надходжень в державну скарбницю. Близько 25% населення країни так чи інакше задіяні в кавовому справі. І навіть дитина знає, як заварювати каву, щоб отримати воістину божественний напій. Тому можна з упевненістю сказати, що в Східному Тиморі знають про каву все і навіть більше. Цей продукт люблять і поважають не тільки за те, що він безпосередньо впливає на добробут громадян, а також за його неповторний смак і характерний аромат. Не дивно, чому саме ця кава так люблять пити жителі США, Канади та багатьох європейських країн.

 

Історія кави зі Східного Тімору

Можна сказати, що з кавою тиморцев познайомили португальці. Це сталося 5 століть тому. До 1865 року половина доходів жителів країни базувалася саме на каву. На жаль, під час індонезійського правління в країні займалися переважно вирощуванням та заготівлею сандалового дерева. Крім того, ціни на каву були сильно знижені. Тому кавова галузь помітно ослабла і виробництво кави майже зійшло нанівець. Тільки після завоювання незалежності в 2000 році, після 25 років індонезійського панування, жителі Східного Тімору знову змогли займатися своєю улюбленою справою, поступово відроджуючи кавові плантації і постачання продукції в інші держави.

Безумовно, сумарні обсяги продається кави зі Східного Тімору на світовому ринку невеликі в порівнянні з такими «кавовими магнатами», як Колумбія, Бразилія та Ефіопія. Однак це жодним чином не позначається на якості вирощуваного в Тиморі кави. Незважаючи на свої скромні розміри і внесок у світове виробництво кави, Східний Тимор є членом Міжнародної Кавової Організації.

 

Особливості вирощування кави тиморського

Рельєф Східного Тимора в основному гірський. Субекваторіальний мусонний клімат з поперемінно чергуються вологими і сухими сезонами як не можна краще підходить для вирощування сильних і родючих кавових дерев.

Весь кави в країні проводять у двох найбільших областях, кожна з яких відрізняється ландшафтними та кліматичними умовами. Це позначається не тільки на зовнішньому вигляді кавових кущів і зерен, але також на смаку і ароматі приготованого напою.

Область Маубессе – це високогірний район, в якому дозрівання кавових бобів відбувається значно пізніше звичайного. Цей «висотний» сорт кави має більш насиченим ароматом і яскравим смаком, які так цінують гурмани у всьому світі. Деякі люди відзначають, що кава вирощена в Маубессе здатний здивувати не тільки великими зернами, а також наявністю вираженого мускусного пряного аромату і присмаку.

Область Аифу розташовується нижче, тому кавові зерна дозрівають швидше, вони мають більш м'яким нейтральним смаком і менш вираженим ароматом, ніж високогірний кави. Цей напій віддають перевагу любителі «легкого» кава без гірчинки і з пониженим вмістом кофеїну.

Збір плодів відбувається в березні-квітні. Після бережний ручної збірки червоних кавових бобів, весь кави в Східному Тиморі, як правило, проходить вологу обробку. Завдяки цьому миті кавові зерна виглядають дуже привабливо, а смак майбутнього напою буде чистим і приємним. Загальна кількість кави, виробленого в Східному Тиморі за рік, не перевищує 2 600 тонн.

На кожній упаковці східно-тиморського кава стоїть знак «100% organic». Він свідчить про те, що кава вирощувався на екологічно чистих плантаціях без застосування шкідливих для здоров'я пестицидів і хімікатів.

 

Смак і аромат кави з Східного Тимора

Багато людей люблять варити кавустворений з суміші зерен сортів арабіка і робуста в різних гармонійних поєднаннях. Так як кожен з них здатний надати напою необхідні характерні особливості. Наприклад, саме робуста надає кави красиву карамельну пінку, фортеця і гірчинку, а благородна арабіка пом'якшує напій, робить його ароматним і надає фруктові нотки. Цікаво, що в Східному Тиморі зуміли вивести свій сорт кави, який носить логічна назва «Тімор». Його отримали шляхом мутації арабіки та робусти. Завдяки цьому в кожному зерні кави Тимор поєдналося все краще і необхідне для смачного, запашного і підбадьорливого напою.

З часом сорт Тимор був схрещений з кавою Катурра. Завдяки цьому новий сорт Катимор вийшов більш стійким до хвороб, а зварений з його плодів кави відрізнявся щільністю і підвищеною міцністю. Поєднання ніжного і витонченого Катурра з «брутальним» Катимором – це ідеальна основа для еспрессо, який так люблять пити в Східному Тиморі рано вранці.

Вирощена в Східному Тиморі арабіка також незвичайна, як і все в цій державі. Її легко відрізнити по наявності приємного лісового аромату і солодкого трав'яного відтінку смаку. Легка кислотність робить напій живим і багатогранним. Саме тому кава з Тімора складно сплутати з іншим.

Кава зі Східного Тімору заслужено вважається од ним кращих в Азії. Багато гурманів відзначають, що за смаковими і ароматичними характеристиками цей продукт, багато в чому схожий на висококласний «дорогий» кава з Суматри.

Самовіддана праця селян, багаторічні традиції вирощування кави і трепетне ставлення до природи дають на виході відмінний продукт під назвою кави по східно-тиморски, в який просто неможливо не закохатися з першого ковтка!

Жителі Східного Тімору вважають свій кави національною гордістю. Враховуючи скромні обсяги виробництва, на жаль, не так просто придбати цей рідкісний кави. Проте знати про це повинен кожен, щоб при першій можливості не упустити свій шанс і придбати східно-тиморське кавове диво.


 

Інші статті
Контакти
Alfa-Coffee
+380981550357
вул. Магнітогорська 1Б, Київ, Україна
+380 (98) 723-33-89
+380 (98) 155-03-57Вайбер
Мапа

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner