Кава з Гватемали - ексклюзив з димним ароматом
Однак не всі знають, що цей напій родом з Гватемали, невеликий республіки в Центральній Америці.
Майстри кавового справи з усією серйозністю ставляться до вирощування рослин, дбайливому збору врожаю, правильній обробці та упаковці, так як виробництво кави є дуже важливою частиною економіки країни. Саме з Гватемали воліють купувати каву жителі США. Третина працездатного населення цієї держави зайнята саме у кавовій індустрії. Ця країна, незважаючи на свої досить невеликі розміри, з гордістю посідає восьме місце серед країн, що проводять каву.
Історія гватемальського кави
Вперше кавові кущі були привезені в країну в середині XVIII століття єзуїтськими ченцями. Спочатку мало хто оцінив це рослина і його плоди, тому його вирощування велося дуже слабо, а продукція не продавалася. Після запрошення європейців для роботи на кавових плантаціях кавове справа стала активно розвиватися. Перша партія врожаю, продана в Бремен, відкрила світові цей особливий напій.
Як вирощується кава в Гватемалі
Гватемальський клімат і, отже, ґрунту – дуже різноманітні й родючі. Більша частина плантацій знаходиться високо в горах, що позитивно позначається на смакових і ароматичних особливості напою. Саме за смаком можна визначити в якому регіоні Гватемали були вирощені боби. Фахівці розрізняють сім основних смакових варіацій кави.
Цікавий факт про гватемальском кави: він вирощується в тіні дерев інга, шовкових дубів та інших рослин.
Основні сорти кави
У Гватемалі вирощують переважно арабіку. Одним з найбільш популярних сортів є Антигуа вулканічний, що має деяку схожість з бразильським кави. У нього важкий, складний і глибокий смак з димним присмаком, обумовлений впливом океанських вітрів і високогірним вирощуванням.
Гордість гватемальців – кава з великими бобами «Марагоджип», розмір яких перевищує звичайну арабіку в два рази. Місцеві називають його «слонових зерном».
М'який і ніжний кави сорту Кобано дивує присмаком горіхів і какао.
Основними достоїнствами кави з Гватемали є його чистота, натуральність і доступність. Тому такий «дорогий» по своїм смаковим властивостям напій по кишені кожного любителя кави.