Арабіка вищої якості з Коста-Ріки

Цю країну можна назвати «первооткрывательницей» серед держав Центральної Америки в кавовому справі.
Каву почали вирощувати в республіці ще на початку 18 століття. Сьогодні продаж кави в Коста-Ріці приносить третю частину від усіх надходжень до державної скарбниці, а його експорт здійснюється майже у всі країни планети. Тому, не дивно, що на одній з площ Коста-Ріки стоїть величний і оригінальний пам'ятник кавового зерна.
За законом у цій державі можна вирощувати тільки арабіку, а це значить, що в її найвищій якості немає сенсу сумніватися.
Особливості вирощування і обробки
Республіка Коста-Ріка славиться своїм м'яким тропічним кліматом, а також вологими, багаті на мінерали та інші корисні речовини ґрунтами, які зобов'язані своїм неповторним складом вулканів. Завдяки цьому, фермери мають рясний урожай кавових зерен, який становить близько 2 тонн з гектара.
Незважаючи на урбанізацію та активний розвиток інших сільськогосподарських культур (наприклад, ананаса), кава витримує натиск і впевнено займає лідируючу позицію в сільському господарстві, випереджаючи виробництво цукру, какао, тютюну та інші галузі. Все у цій країні, так чи інакше, пов'язане з цим чудовим продуктом. Цікаво, що навіть канікули в коста-риканських школах припадає саме на час збору врожаю кави!
Більша частина всіх кавових плантацій знаходиться на висоті понад 1500 метрів над рівнем моря. Завдяки зростанню в гористій місцевості, де холодні ночі стримують швидке дозрівання зерен, коста-ріканський кава володіє дивними смаковими характеристиками і підвищеною кислотністю.
Тверді високогірні зерна, оброблювані мокрим способом, дарують гурманам можливість випробувати багатий і насичений смак справжньої арабіки. У деяких випадках, підвищений вміст кофеїну в коста-риканском кави служить причиною для змішування його з більш легкими сортами. Однак якщо ви хочете спробувати первозданний і еталонний смак чистої арабіки, з деякими горіховими нотами, тоді варто випити чашечку коста-риканського кави, звареної виключно із зерен, вирощених на місцевих плантаціях.
Щоб гарантувати високу якість врожаю, його збирання здійснюють в п'ять прийомів, а самі зерна ретельно сортуються за допомогою інноваційної методики електронної хроматографії. Все це виключає можливість попадання в продаж недозрілих, перестиглих, нестандартних або пошкоджених зерен.
Знамениті й популярні сорти кави з Коста-Ріки
В районі Тарразу вирощується сорт кави «Каттура», який по достоїнству названо одним з найвідоміших і найкращих. Він славиться насиченим, чистим, багатим смаком і чудовим ароматом. У 2012 році саме ця кава був визнаний найдорожчим сортом за весь час продажу у мережі кав'ярень Starbucks у США.
А кава сорту Сарчі, вирощений на схилах вулкана Пзас, залишається незмінним вже більше 65 років! Сорт Брітт має декілька варіацій, серед яких: Брит еспресо, «1820», Брит смажений і Тропіко. Цей високогірний кава проходить виключно ручну дбайливу очищення. Варто також згадати інші сорти, які входять в число кращих: Санта Роса, Хуан Винас, Алахуела, Доту, Маркос та інші.
У будь-якому випадку, якщо ви п'єте чашку коста-риканського кави, можете бути впевнені – ви куштуєте досконалість! Недарма місцеві жителі кажуть: «Кава – це життя!» Адже вони знають про нього все і готові поділитися ним з усім світом.