Еталонний кава з Колумбії
Все у цій країні, починаючи з сприятливого клімату і географічних особливостей країни, і закінчуючи відповідальним ставленням фермерів до свого «дітища» сприяє появі на світ відмінної кави, який заслужено вважається одним з кращих в світі.
Історія колумбійського кави
Є відомості, що історія кави в Колумбії бере свій початок з 1730-х років, коли ченці-єзуїти завезли перші кавові дерева в Південну Америку і стали вирощувати його в північно-східній частині країни. Перші кавові дерева були посаджені недалеко від столиці Боготи.
Починаючи з 1835 року, Колумбія стала дуже впливовим гравцем на світовому кавовому ринку. У той час з'явилася перша комерційна кавова плантація. Як правило, кава вирощувалося дрібними фермерськими господарствами в невеликих кількостях. Проте вже в 1927 року в Колумбії була створена Національна федерація виробників кави. З тих пір якісний колумбійський кава експортується в багато країн, у тому числі і в США, Німеччину і Францію.
Особливості вирощування та контроль якості
Екваторіальне розташування Колумбії позитивно позначається на виробництві кави. Завдяки цьому, кожен кущ отримує необхідну кількість тепла, світла і води. Достатній обсяг вологи забезпечується частими тропічними дощами, які проходять восени і навесні. А комфортна цілорічна температура (в межах 18-23С°) найкращим способом підходить для вирощування сильних і плодоносних кавових кущів.
Велика частина кавових плантацій, що налічує близько мільйона квадратних миль, розташована високо на гірських схилах Анд, які славляться своєю поживною і багатої мінералами вулканічної грунтом. Тому кава вирощується виключно екологічно чистим способом, без додавання хімічних речовин.
Варто відзначити, що в цілому, в кавовому справі, куди входить не тільки вирощування, але і обробка, рекламування, транспортування і продаж, зайнята майже половина населення Колумбії.
Колумбійський кава можна по праву вважати ідеальним завдяки тому, що кожна партія вирощеного врожаю суворо і ретельно перевіряється Національною Федерацією кави. Контролюється все: від способів вирощування, до методів обробки і упаковки.
Сорти кави і їх смакові характеристики
Кавові зерна розрізняють на дві групи: ексельсо (середні за розміром) і сьюпремо (дуже великі). У Колумбії росте переважно арабіка. Найбільш цінними вважаються сорти кави: Бурбон, Вірменія, Марагоджип, Тіпіка і Катурра, Богота, Коломбия Ексельсо та Manizales.
Практично всі сорти кави обробляються вручну, що є гарантією високої якості напою. Загалом, колумбійський кава відрізняється неповторним ароматом, збалансованою кислотністю, ніжним витонченим смаком, не позбавленим глибини і розкоші.
Відомий і найкращий кави сорту Наріньо відрізняється тонким мигдальним смаком, без натяку на гіркоту або кислоту. Не дивно, що саме тому Наріньо – це основний сорт, який використовують у легендарних кав'ярнях Starbucks.
Сорт Богота – це стовідсоткова суміш найкращої арабіки, з легким смаком і насиченим ароматом.
Попайян Ексельсо також зарекомендував себе як відмінний кави, з густою консистенцією і приємною гіркуватістю.
А Букараманга вирощується в сусідстві з банановими пальмами, які своїми широкими листям захищають кавові кущі від сонця. Саме тому Букараманга відрізняється трав'яними відтінками смаку і ароматі.
Якою б сорт колумбійського кави ви не вибрали, можете бути впевненими, що у вашій чашці – ідеальний напій, який вже близько двох століть по достоїнству вважається еталоном!