Кава – перлина В'єтнаму
Однак, незважаючи на це, саме В'єтнам став заслуженим лідером за обсягами експортованої кави і «срібним призером» після Бразилії за кількістю виробництва сировини для цього затребуваного напою. Ось такий парадокс.
Історія і вирощування кави у В'єтнамі
Кавове дерево було завезено французами в свої в'єтнамські колонії в середині XIX століття. Ця країна ідеально підходила по своєму географічному положенню і м'якому клімату для вирощування сильних кавових дерев. Спочатку кавові кущі вирощували в церковних дворах, а потім їх поступово поширили в багато провінції цієї держави. Значна частина кавових плантацій знаходиться в центральних гірських районах В'єтнаму біля Далата.
У В'єтнамі зростає кави основних сортів: робуста і арабіка. В прохолодному і сухому кліматі північної частини країни вирощується арабіка, а робуста - в місцях з підвищеною вологістю і теплим повітрям протягом усього року. Також тут проводяться рідкісні і дорогі сорти Копі Лувак, кава Кулі і ексельсо, які не вирощуються в великих кількостях і застосовуються для створення елітних кавових сумішей.
Понад 500 тисяч гектарів зайнято кавовими плантаціями, на яких відбувається регулярне оновлення старих дерев новими. Щорічний урожай кави у В'єтнамі складає близько 1 млн. тонн. У цій країні виробляються і експортуються зелені і обсмажені кавові зерна, мелену та розчинну каву. Кавове справа має велике значення для економіки В'єтнаму, приносячи щорічний дохід близько 2 мільярдів доларів.
Цікавий факт: у В'єтнамі існує Асоціація кави і какао, яка щороку проводить Тиждень кавової культури. Більшу частину кави з В'єтнаму купує Німеччина, а загальна кількість країн, в які постачається цей продукт, вже становить близько 80. Дивно, але навіть країни, які знаходяться поряд з іншими відомими державами-виробниками цього продукту, охоче купують саме в'єтнамський кави.
Обробка і смакові особливості в'єтнамської кави
Як правило, в'єтнамський кава проходить повільну обжарку при низьких температурах з додаванням невеликої кількості рафінованої олії.
Більшу частину вирощеного у В'єтнамі кави складає зерна сорту робуста. Однак дивно різноманітний мікроклімат і змішування зерен різних кавових дерев надають цьому напою неповторність і впізнаваність. В'єтнамські виробники кави навчилися створювати дуже цікаві кавові суміші, які відрізняються своєю гармонією і багатим смаковим букетом. Туристи відзначають, що в'єтнамські кавові купажі мають поєднання смаків вершків, какао, карамелі, ванілі і шоколаду.
При повільній тепловій обробці в'єтнамці домагаються рівномірного обсмажування зерен без ризику підгоряння і окислення. Завдяки цьому кава стає міцним і насиченим, з високим вмістом кофеїну.
Аромат в'єтнамської кави сорту робуста дуже насичений і глибокий, з тривалим післясмаком. Арабіка відрізняється карамельним відтінком з вираженою кислинкою.
Найчастіше самі в'єтнамці вживають каву з льодом або згущеним молоком, роблячи це неквапливо, ніби медитативно. Кава, як правило, не вариться в турці або кавоварках, а заливається окропом в чашці з фільтром. Кавовий концентрат повільно стікає в чашку, а потім його розводять окропом.
Пити чи в'єтнамський кави холодним або гарячим, білим (з молоком) або чорним – вибір кожного, однак зробити це треба неодмінно!
Історія і вирощування кави у В'єтнамі
Кавове дерево було завезено французами в свої в'єтнамські колонії в середині XIX століття. Ця країна ідеально підходила по своєму географічному положенню і м'якому клімату для вирощування сильних кавових дерев. Спочатку кавові кущі вирощували в церковних дворах, а потім їх поступово поширили в багато провінції цієї держави. Значна частина кавових плантацій знаходиться в центральних гірських районах В'єтнаму біля Далата.
У В'єтнамі зростає кави основних сортів: робуста і арабіка. В прохолодному і сухому кліматі північної частини країни вирощується арабіка, а робуста - в місцях з підвищеною вологістю і теплим повітрям протягом усього року. Також тут проводяться рідкісні і дорогі сорти Копі Лувак, кава Кулі і ексельсо, які не вирощуються в великих кількостях і застосовуються для створення елітних кавових сумішей.
Понад 500 тисяч гектарів зайнято кавовими плантаціями, на яких відбувається регулярне оновлення старих дерев новими. Щорічний урожай кави у В'єтнамі складає близько 1 млн. тонн. У цій країні виробляються і експортуються зелені і обсмажені кавові зерна, мелену та розчинну каву. Кавове справа має велике значення для економіки В'єтнаму, приносячи щорічний дохід близько 2 мільярдів доларів.
Цікавий факт: у В'єтнамі існує Асоціація кави і какао, яка щороку проводить Тиждень кавової культури. Більшу частину кави з В'єтнаму купує Німеччина, а загальна кількість країн, в які постачається цей продукт, вже становить близько 80. Дивно, але навіть країни, які знаходяться поряд з іншими відомими державами-виробниками цього продукту, охоче купують саме в'єтнамський кави.
Обробка і смакові особливості в'єтнамської кави
Як правило, в'єтнамський кава проходить повільну обжарку при низьких температурах з додаванням невеликої кількості рафінованої олії.
Більшу частину вирощеного у В'єтнамі кави складає зерна сорту робуста. Однак дивно різноманітний мікроклімат і змішування зерен різних кавових дерев надають цьому напою неповторність і впізнаваність. В'єтнамські виробники кави навчилися створювати дуже цікаві кавові суміші, які відрізняються своєю гармонією і багатим смаковим букетом. Туристи відзначають, що в'єтнамські кавові купажі мають поєднання смаків вершків, какао, карамелі, ванілі і шоколаду.
При повільній тепловій обробці в'єтнамці домагаються рівномірного обсмажування зерен без ризику підгоряння і окислення. Завдяки цьому кава стає міцним і насиченим, з високим вмістом кофеїну.
Аромат в'єтнамської кави сорту робуста дуже насичений і глибокий, з тривалим післясмаком. Арабіка відрізняється карамельним відтінком з вираженою кислинкою.
Найчастіше самі в'єтнамці вживають каву з льодом або згущеним молоком, роблячи це неквапливо, ніби медитативно. Кава, як правило, не вариться в турці або кавоварках, а заливається окропом в чашці з фільтром. Кавовий концентрат повільно стікає в чашку, а потім його розводять окропом.
Пити чи в'єтнамський кави холодним або гарячим, білим (з молоком) або чорним – вибір кожного, однак зробити це треба неодмінно!
Інші статті