Основні країни – виробники кави
Всі ці держави перебувають на одній умовній тропічної лінії – між 10-паралеллю південної широти і 10-паралеллю північної широти.
Зрозуміло, що в цьому географічному проміжку клімат, ґрунт і інші показники дуже різні. Це суттєво відбивається на якості смаку і аромату вирощеної кави. Навіть один і той же сорт кави, виростаючи, скажімо, у Сальвадорі, сильно відрізняється від його «родича», народженої в Гватемалі. В яких країнах вирощують зерна, і як це відбивається на його смак, аромат і щільності?
Бразилія
Ця країна є лідером з вирощування кави. Близько 33% усього кави, виробленого в світі, вирощено в центральній і південній Бразилії. Бразильська кава – один з найбільш доступних, однак його смак досить звичний і спокійний, без особливих ноток і фортеці.
В'єтнам
Ця друга держава після Бразилії за загальним обсягом вирощуваного і експортованого кави на суму більше мільярда доларів щороку. В'єтнамський кави частіше зустрічається у вигляді різних сумішей, які дозволяють досягти великого розмаїття смаку і аромату.
Колумбія
Ця країна по праву вважається справжнім «кавовим професіоналом». У Колумбії каву вирощують близько двохсот років, за цей час кавова індустрія зробила крок вперед і досі стрімко розвивається. У цьому державі кави є основною сільськогосподарською культурою, яка займає близько 5 мільйонів гектарів землі з урожайністю в 1 тонну кави з гектара. В основному вирощують каву сорту арабіка трьох видів – сьюпремо, екстра, ексельсо і UGO. Близько 15 відсотків від світового об'єму кави виробляють саме в Колумбії.
Мексика
В этой стране также выращивают арабику, на общей площади около полумиллиона гектаров в южной части государства. Мексиканский кофе широко распространяется по всей земле. Его отличительной особенностью является мягкий вкус без особой крепости и богатства аромата.
Гватемала, Коста-Рика и Ямайка
Настоящие ценители кофе, и выбирающие наилучшие сорта кофейных зерен, (например, «Антигуа»), обязательно оценят кофе, производимое в Гватемале, Коста-Рике и Ямайке. Кофе этих стран обладает повышенной крепостью, богатством вкуса и аромата.
Сальвадор, Нікарагуа, Еквадор і Венесуела
Виробляють порівняно невеликий обсяг споживаного у всьому світі кави, даний продукт розрахований для масового споживання і має середні показники якості і невисоку вартість. З-за таких показників експорт кави з цих країн досить низький, і продукт продається частіше на внутрішніх ринках.
Ангола і Ефіопія
В цих країнах в основному вирощують чудовий кави сорту робуста. Обсяги продажів досить невисокі, однак цінителі ароматного і багатого за смаковими показниками кави вибирають зерна саме від цих країн-виробників.
Перу, Гондурас і Уганда
Дані держави вирощують каву, який застосовується для різних недорогих сумішей кави або розчинного напою.
Ємен і Аравійський півострів
Тут вирощують відомий і улюблений багатьма кави «мокко», який визнаний найкращим кави.
Малайські острова
Ява, Суматра і Папуа-Нова Гвінея знамениті своїм прекрасним кави, який визнаний одним з кращих, завдяки своїй міцності і букету. Крім того, кава з даних країн зовсім недорогою
Завдяки праці людей, які мешкають в тропіках, кожен з нас має можливість вибрати для себе найбільш підходящий, смачний і ароматний сорт кави.