Дивовижне кавове дерево
Однак дуже пізнавально буде дізнатися про кавовому дереві, його особливості, види і способи вирощування.
Біологічний опис кавового дерева
Батьківщиною кавового дерева є тропічні частини Азії і Африки. Це вічнозелена рослина відноситься до сімейства маренових. Невисоке дерево або чагарник цвіте і плодоносить щорічно. Цікаво, але абсолютно всі частини кавового дерева містять кофеїн, що служить прекрасним захистом рослин від шкідників.
Невеликі білі квіти кавового дерева здатні до самозапилення. Вони мають приємний, характерний тропічний аромат, схожий з запахом жасмину. Щільні листя кавового дерева мають глянсову поверхню, довгасто – овальну форму, вони темно – зеленого кольору і на краях трохи хвилясті.
В зернах кави міститься залежно від сорту, від 0,6 до 2,6% кофеїну, більше 10% жиру, 13% білків і 8% цукру. Цікаво, що ці показники змінюються після термічного впливу на насіння. Так, наприклад, кількість жиру підвищується на 2%, а кофеїн знижується до 1,3 %, цукор зменшується майже на 6%. Обсмажені зерна кави багаті на вітаміни PP і піридин.
Основні види кавових дерев
До роду кави відносять близько 90 видів рослин. Лише деякі вирощують спеціально для отримання знайомих всім кавових зерен. За місцем вирощування кави ділять на такі три групи: американський, африканський і азіатський. Найбільш відомими сортами кави є арабіка і робуста, які отримують з аравійських і конголезьких кавових дерев.
Арабіка (або аравійський кави) – це цінна рослина, з плодів якого виробляють тонізуючий напій. Кавові дерева вирощують не тільки для виробництва кави, але і як декоративна рослина. Батьківщиною арабіки є Ефіопія. З цього виду сорту виробляють близько 90% світового об'єму кави.
Робуста (конголезький кави) – дуже стійке до хвороб і плодоносна рослина. Це пояснює його давня назва, перекладається як «сильний». Така врожайність і стійкість робить каву сорту робуста більш доступним за ціною. З даного виду кави часто роблять суміші і знаменитий еспресо. Робуста містить в два рази більше кофеїну, ніж арабіка і має сильний аромат. За своїми характеристиками поступається арабіці.
Так само для отримання напою культивують бенгальські і камерунські сорти цієї рослини.
Розмноження і зростання кавового дерева
Кофейные деревья размножают посредством высевания семян, так как черенки плохо пускают корни.
Первое цветение кофейного дерева происходит весной на 3 – 4 год после посадки. В пазухах листьев появляются мелкие белые цветы, в которых завязываются круглые или овальные плоды, зеленого цвета, плотно «посаженые» на ветках деревца. Через время они краснеют и становятся похожими на вишню. В каждом таком плоде находится по два кофейных зерна, которые высушивают, обжаривают, а потом уже используют для производства удивительного напитка.
Кавове дерево потребує постійного сонячному освітленні і регулярному поливі. Це пояснює його виростання в тропіках.
Воістину, кавове дерево – справжнє диво природи, подарував людям улюблений напій – кава!