Кава. Пити чи не пити - ось в чому питання.

Хімічна особливість кавових зерен або лише психологічний фактор, що працює за принципом плацебо? І чому так багато різних думок про користь і шкоду цього напою? Давайте розберемося.
Види кави
Можливо, хтось здивується, дізнавшись, що існує близько 90 видів рослин роду кави. Однак 98% усього виробленого в світі кави – це арабіка (70%) і робуста (30%).
Арабіка відноситься до роду високогірних рослин (до 2000 м над рівнем моря). Зерна довгастої S-подібної форми, мають більш вишуканий смак.
Робуста росте на висоті до 600 м над рівнем моря, мають круглими зернами з менш вишуканим ароматом, але підвищеним вмістом кофеїну.
Кава в зернах – вибір справжніх гурманів і любителів кави. Така кава містить залізо, магній, кальцій і близько тридцяти органічних кислот. Смак і аромат цієї кави більш насичений, менш кислий і дозволяє домогтися густої піни.
Розчинна кава ідеальний для тих, хто не хоче багато часу і сил витрачати на заварювання цього напою. Однак варто врахувати, що в розчинній каві значно більше кофеїну, стимулюючого шлунковий сік. Це може стати причиною печії і прискореного серцебиття. Смак і аромат цієї кави більше схожий на кавовий напій.
Користь кави
Крім здатності підбадьорити кава володіє ще цілим рядом корисних властивостей. До них відноситься:
• Велика кількість антиоксидантів, які захищають серце і судини (завдяки наявності вітаміну Р)
• Зменшення ризику втрати пам'яті і розвитку хвороби Паркінсона.
• Поліпшення розумового процесу і уважності.
• Ефект м'якого антидепресанту і підняття життєвого тонусу і стимуляції організму до втрати зайвої ваги.
• Профілактика мігрені, цирозу печінки, астми, інфаркту, хвороб нирок і жовчного міхура.
• Регуляція роботи харчової (завдяки вмісту 30 органічних кислот і таніну) та імунної системи.
Шкоду кави
Надмірне вживання кави може викликати такі небажані явища:
• Серцево – судинні захворювання.
• Загострення гастриту і виразки шлунка.
• Підвищена дратівливість і почуття тривоги.
• Псування зубів і кісток, з-за здатності кави виводити кальцій з організму.
• Зневоднення (кава володіє сечогінним ефектом).
Висновки:
У вживанні кави важливо знання міри. Рекомендовано пити не більше 5 чашок цього ароматного напою. Так само слід випивати перед чашкою кави такий же обсяг чистої води. Це вбереже від зневоднення. Організм м'якше приймає кави, якщо пити його з молоком або морозивом.
Через час ви зможете встановити свою розумну норму випитої кави в день. І тоді не потрібно буде думати: «Пити чи не пити – ось в чому питання».